Translate

woensdag 9 november 2011

Zuigers (1) - Schoonmaken

Sommige bedrijven maken zuigers schoon door ze te stralen (Keramisch, Glas, Aluminium Oxide etc). Na dit proces worden de zuigers gespoeld met oplosmiddelen en schoongeblazen.

Direct hierna na worden de zuigerveren geinstalleerd en wordt de zuiger gemonteerd in het motorblok.

LET OP!!!!!

Reinigingsmiddelen zoals glas en/of keramisch straalmateriaal wordt hierdoor NIET verwijderd. In bijna alle gevallen blijft er straalmateriaal achter in de zuigerveer groeven.

Dit vastzittende straalmateriaal wordt door de olie losgeweekt en verspreid zich door de motor nadat deze is gestart. Het gevolg is dat er excessieve slijtage optreed in de lagers, draaiende delen en de cilinderboring.


Hierdoor worden de zuigerveren belemmerd in hun beweging en resulteert in een dikke oliefilm op de cilinderwand. Overmatig olieverbruik is een gevolg.

Deze overmatige slijtage kan resulteren in een voortijdig falen van de motor.

De foto hieronder is een detailopname van de zijkant van een zuigerveer die verregaande slijtage vertoond door achtergebleven straal materiaal.


Het straalmateriaal zal zich ook vermengen met de motorolie en de overige componenten blijvend beschadigen.

De beste (en veiligste) manier om een zuiger schoon te maken is deze te reinigen met oplosmiddelen en een ultrasoon-bad. Stralen is vragen om problemen.

(Vertaling van PB44 Hastings)