Translate

maandag 28 november 2011

Bougie kabels I - EMI


Bougie kabels I - EMI

Electro Magnetic Interference
EMI is een magnetisch veld dat zich rondom alle bougie kabels bevindt. Dit magnetisch veld kan storingen veroorzaken aan alle in de buurt zijnde elektronische systemen, ontstekingen, rev limiters en kan zelfs hoorbaar zijn via de luidsprekers van de autoradio.
Alle bougie kabels stralen deze EMI uit. Kabels met lage weerstand stralen meer EMI uit waardoor high performance motoren vaak worden uitgerust met hoge weerstandskabels.

Kabels met een massieve kern (koper of staal) zijn wat EMI betreft de slechtste omdat deze geen enkel vermogen hebben om de EMI te onderdrukken. Spiraal gewonden kabels zijn ontwikkeld om deze EMI binnen de kabels te houden en de electronische systemen hiertegen te beschermen

Een Super Conductor kabel van bijvoorbeeld MSD maakt gebruik van een unieke windingsprocedure die de EMI storing terugbrengt tot het niveau van een hoge weerstands kabel. De geleider is strak gewonden om een ferro-magnetic geimpregneerde kern die er toe bijdraagt dat de EMI binnen de kabel blijft. De windingen zijn zo strak dat er ongeveer 12 meter draad per 30 cm bougiekabel wordt verwerkt!.

Een Super Conductor kabel is een van de beste kabels die er zijn. De extraam lage weerstand samen met de hoge mate van EMI onderdrukking is een voortreffelijke combinatie die eigenlijk alleen maar voordelen oplevert.

Een lagere weerstand betekent dat meer energie kan worden afgegeven aan de bougie die op zijn beurt weer bijdraagt aan de volledige verbranding van het benzine/luchtmengsel (en dus meer vermogen).

De buitenmantel van de bougiekabel is minstens zo belangrijk. Vaak wordt gebruik gemaakt van een combinatie van Siliconen en een ander synthetisch materiaal met een zo groot mogelijke weerstand om doorslaan te voorkomen. Deze materialen zijn bestand tegen extreme hitte, is zeer slijtvast en bestand tegen chemische stoffen. De taaie ommanteling geeft ook een goede basis voor het vastzetten van de terminals en heeft een zeer hoge treksterkte.