Translate

woensdag 11 april 2012

Stoterstang Lengte en Tuimelaar Geometrie











Stoterstang lengte en Tuimelaar geometrie



Omdat de hedendaagse nokkenasprofielen steeds aggressiever worden, is het noodzakelijk om de gemonteerde klepveerdruk daar op aan te passen. Juist hierom is een correcte afstelling van de stoterstangen cruciaal en is er geen ruimte voor "ongeveer" of "zo kan het wel".


De Lengte van de Stoterstand en Klepgeometrie

Er zijn een aantal zaken van belang bij het bepalen van de juiste stoterstanglente, zoals:
- Dekhoogte van het cilinderblok
- Dekhoogte van de cilinderkop
- De lengte van de tuimelaarstuds
- Het merk, en het het specifieke ontwerp, van de tuimelaar
- Basis cirkel van de nokkenas
- Ontwerp van de lifter
- Klepsteel lengte

Elke motor configuratie heeft een eigen specifieke stoterstanglengte. Neem dus nooit aan dat een stoterstang in motor A ook gebruikt kan worden in motor B (zelfs niet wanneer de motoren identiek zijn).
Er zijn namelijk altijd verschillen die gecompenseerd moeten worden.

Om een juiste stoterstanglengte te bepalen is het aan te raden om de volgende stappen te volgen.

1. Gebruik een Verstelbare Stoterstang bij het bepalen van de Lengte

Koop NOOIT de stoterstangen die worden geadviseerd bij een bepaalde nokkenas. Pas tijdens het monteren is het mogelijk om de juiste lengte te bepalen. NIET eerder.


2. Bepaal de juiste Klep Geometrie.

Wat is de ideale lengte van de stoterstang? Een die een perfecte klep geometrie geeft! Wat is de perfecte klep geomterie? Wanneer de tuimelaar bij de halve lift precies in het midden van de klep staat! (zie figuur A)


3. Het Meten van de Stoterstang.

Het bepalen vand e juiste stoterstanglengte is redelijk eenvoudig. Het enige belangrijke is om te onthouden dat verschillende leveranciers de stoterstangen op een verschillende manier meten. De drie meest voorkomende zijn aangegeven in figuur B.

Theoretische lengte:
Hierbij wordt aangenomen dat er geen oliegaatje in de stoterstang zit. De radius aan het einde van de stoterstang is dus volmaakt rond. De lengte van een 5/16" met een oliegaatje van .100" is ongeveer .017" korter dan de theoretische lengte.

Exacte Lengte:
Dit is de lengte van de stoterstang gemeten over de totale lengte. Deze manier van meten is de meest voorkomende. Let er wel op dat de diameter van het oliegaatje de stoterstang lengte kan beinvloeden.

Meetlengte:
Dit is de meest ingewikkelde manier van meten maar ook de meest preciese omdat de invloed van de oliegaatjes niet worden meegenomen in de meting.
Om op deze manier de stoterstang lengte te bepalen, is een speciaal meetinstrument nodig.


Het meten van stoterstangen met een "cup" kan het beste gedaan worden door een stalen kogeltje van 5/16" in de cup te plaatsen en te meten (waarna de gemeten lengte met 5/16" wordt verminderd)