Translate

zaterdag 3 december 2011

Nokkenassen (6) - Flat Tappet of Roller

Flat Tappet of Roller?

Al heel lang maken fabrikanten en racers succesvol gebruik van Flat tappet nokkenassen. Hun voorkeur gaat echter uit naar Rollers (indien de regels dit toestaan) vanwege de vele voordelen die Roller nokkenassen hebben.

Profiel
Als een nok, zoals dat heet, meer oppervlak onder de curve heeft, dan is het potentiƫle vermogen ook hoger. Roller profielen zijn over het algemeen agressiever en accelereren sneller dan Flat tappet profielen.


Flat tappet profielen zijn gelimiteerd in hun vorm tot het punt waarop de lifter "het profiel in duikt". Roller profielen hebben deze limitering niet zodat zelfs een negatieve profiel gevolgd kan worden.

Dit aspect heeft twee voordelen"
- Er is meer lift mogelijk zonder dat de "Duratie" hoeft te worden verlengt.
- Er is meer "Duratie" mogelijk zonder dat de Lift hoeft te worden verhoogt.

Het is vanzelfsprekend dat een combinatie van deze factoren eenvoudig kan resulteren in een nokkenas profiel dat een Flat tappet profiel in vermogen overstijgt.


Kostenaspect
Helaas zijn de kosten van een Roller nokkenas (en lifters) hoger dan die van een Flat tappet profiel. Dit komt voornamelijk door de kosten van de Roller lifter. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Roller lifter opnieuw gebruikt kunnen worden waarbij Flat tappet lifters steeds vervangen moeten worden.