vrijdag 19 april 2013
Ontsteking - Voordeel uit Afstelling
Ontsteking - Voordeel uit Afstelling
Beginnende racers hebben vaak moeite met het begrip "vervroeging".
Het grote voordeel van een goed afgestelde ontsteking is dat het een zeer goedkope, en soms gratis, manier is om extra vermogen uit de motor te halen. Het enige dat u hoeft te investeren zijn tijd en moeite.
We beginnen eerst met een uitleg Waarom en Hoeveel vervroeging we willen.
1 - Wanneer de stroboscoop is aangesloten op de bougiedraad van de eerste cilinder en wordt gericht op de merktekens zien we wanneer de bougie vonkt. We zien NIET wanneer de verbranding plaatsvindt.
In een ideale situatie willen we dat het mengsel ontbrand als de zuiger net op TDC is aangekomen.
Tussen de vonk en het daadwerkelijke ontbranden van het mengsel zit een bepaalde tijd. Deze "tijd" wordt uitgedrukt in krukasgraden.
2 - Hoeveel "tijd", of hoeveel "graden" is goed? Dit verschilt per applicatie maar in de meeste gevallen willen we zoveel mogelijk vervroeging zonder kans op detonatie.
Nu we het Hoe en Waarom weten is het belangrijk om te bepalen hoe we dit kunnen realiseren.
Als de motor al in de auto hangt moeten we maar aannemen dat het merkteken correct is. Is de motor nog niet gemonteerd dan doen we het volgende:
1 - Zet de eerste cilinder op TDC (gebruik een meetklok)
2 - Zet een 38graden merkteken (als referentie)
De afstand vanaf het TDC merkteken wordt als volgt berekend:
Diameter van de balancer x 3.1416 / 360 x 38
Bij een balancer van 190mm is de berekening: 190 x 3.1416 / 360 x 38 = 63.00 mm
Nu we weten dat het merkteken goed is en we een 38graden merkteken op de balancer hebben kunnen we beginnen.
De meeste straat en performance ontstekingen hebben geen vacuum-vervroeging (meer).
Normaliter wordt er een 26deg mechanische curve gebruikt die ongeveer 100rpm boven het stationair toerental begint en zijn volledige vervroeging bereikt rond de 2,800rpm. Deze curve is, samen met een standaard ontstekingstijdstip van 12deg voor TDC op stationair, een goed uitgangspunt.
Deze curve niet geschikt voor alle combinaties.
Een Street/Strip applicatie op standaard benzine kan gaan detoneren met zoveel vervroeging. Iets minder ontsteking op stationair en wat strakkere veertjes om de curve te vertragen kunnen dit probleem verhelpen.
In tegenstelling tot hierboven kan een applicatie met lage compressie en een lage stall converter beter reageren op iets meer ontsteking op stationair en wat lichtere veertjes voor een snellere curve.
Let er wel op dat wanneer de vervroegingscurve voor, of op, het stationair toerental begint, het een stuk moeilijker wordt om de auto te handelen en te tunen.
Voor race applicaties, waarbij de motoren vaak draaien op een toerental dat boven de vervroegingscurve ligt, is de curve minder belangrijk dan het standaard onstekingstijdstip.
Dit is waar het 38deg merkteken belangrijk is.
Er valt veel te halen bij het gebruik van "instant advance curves". Dit wil zeggen dat de totale vervroeging direct intreed na het aanslaan van de motor. Zolang er racebenzine gebruikt wordt (hoger octaangetal), loopt de motor zeer stabiel stationair en reageert snel op het gaspedaal.
Zoals u kunt zien is er veel mogelijk op het gbied van ontstekingstijdstippen en curves. Uiteraard heeft elke applicatie zijn eigen specifieke curve maar als u de tijd neemt zal het meer vermogen opleveren tegen minimale kosten.
En dat is waar alles om draait!